Kedves László: ’Legyenek célok és kihívások!’

Három év után tért vissza klubunkhoz Kedves László, aki a fiú szakosztály kialakításán és felépítésén dolgozik, hat éves tervben gondolkodva.
Három éve távoztál a felnőtt női csapat éléről, mi történt veled azóta?
Következő év januárjában Balassagyarmatra kerültem a férfi felnőtt csapathoz edzőként. Minden évben az NBI/B-ben maradást tűzhettük ki célul, de elértünk egy bronzérmet, valamint a Magyar Kupa négyes döntőjébe jutottunk. Nagyon korlátozottak az anyagi lehetőségek Gyarmaton, így minden évben új csapatot kell építeni a távozó játékosok miatt.
Miért vállaltad mégis? Újra férfiakkal, jobb velük?
Elsősorban a sportág szeretete és a kihívás miatt. Mindig ez érdekelt, a nehézségekkel megküzdve építeni, létrehozni valamit. Nem számít, hogy fiúkkal vagy lányokkal, az a fontos, hogy legyenek egy klubnál célok és kihívások. Ez maximálisan igaz volt Érden és igaz Balassagyarmaton is.
Tavaly pedig ismerős arcok között találhattad magad, mikor újra feltűntél Érden. Milyen szerepet vállalsz a klubnál?
Már 2010-ben mikor elváltunk, ajánlott a klub más szerepet, és már akkor szóba jött a férfi szakosztály is, akár egy NBI-es NBI/B-s egyesület fiókcsapataként, vagy az alulról építkezés elindításának lehetősége, akkor azonban ehhez még nem volt megfelelő infrastruktúra. A Sportcsarnok megnyitásával elkezdődhetett a férfi szakosztály szervezése, ennek vezetésére érkeztem az egyesülethez.
Mi volt a közvetlen kapcsolat a csarnokkal?
Tavaly nyáron nyitott az Érd Városi Sportcsarnok, ráadásul az első esemény az U19-es férfi kézilabda világbajnokság volt, melyet a gyerekek körében népszerűsítésre is igyekezett felhasználni a klub.  Több, mint 60 gyerek jelentkezett akkor, így tehát érdeklődőben nem volt hiány.
Hogyan indult a tényleges munka?
Októberben kezdhettük meg az edzéseket, már a kezdetektől két csoportra bontva a fiatalokat, mert a jelentkezők 2000-2007 közöttiek. Így a 2000-2003 és a 2004-2007-es születésűek külön csoportot alkotnak. Még fiatalabbak is jelentkeztek szép számmal, ovikézilabda szervezésére egyelőre azonban nem volt lehetőségünk.
Hány gyerek látogatja most az edzéseket?
Negyvenegyen járnak a két csoportba, gyakorlatilag amennyien elkezdték. További bontásra, a korosztályok szegmentálására egyelőre szintén nem volt esélyünk, a teremhiány miatt.
Honnan és milyen alapképzettséggel érkeztek hozzád gyerekek?
A 2002/2003-as korosztályban már azok szerepelnek, akik részt vettek a SKUP programjában, ők már az iskolában megismerkedtek a sportág alapjaival így képzettebbek, ügyesebbek akár idősebb társaiknál is.
Miben más az utánpótlással foglalkozó szakember szerepe?
A gyerekek számára is fontos, hogy a klub megbízzon az utánpótlásedzőben, hogy hosszú távú legyen a kapcsolat. Oktató, nevelő és edzői feladatok egyaránt hárulnak egy edzőre.
Hogyan fejlődhet a férfi szakosztály, hogyan lehet több létesítmény?
Ígéret van a Városi Sportcsarnokban keresztbe két pálya kialakítására, ami nagy segítség lesz minden korosztály számára. Természetesen a női felnőtt NBI-es csapat mindenben elsőbbséget élvez, illetve a lányoknál már jelentős az ÉRD utánpótlásbázisa, a cél, hogy a fiúknál is elkezdődjön a tudatos építkezés. Augusztustól szeretnénk növelni az edzésszámot és elindítani a versenyeztetést a fiúk részére.
Milyen időtávra tervezel, mik a távlati elképzelések?
Három éves tervet kért a klub, én viszont kicsit hosszabb távon, 5-6 éves ciklusban kezdtem el gondolkodni. Saját erőből, a most kézilabdázni kezdett fiatalokból kell felépíteni a klub férfi szakosztályát. Az elképzelés az, hogy amint juniorrá érnek, a Pest megyéből kivívják az NBII-es részvétel jogát, végül pedig NBI/B-s csapattá váljunk!
 
 

Támogatóink

Médiapartnereink