Női kézi-vb: van egy játékosunk, akitől a világ legjobb csapata is tart

Tizennégy éve nem volt olyan nehéz helyzetben a norvég női kézilabda-válogatott, mint az idei világbajnokság előtt: Thorir Hergeirsson szövetségi kapitány a rengeteg hiányzó miatt gyakorlatilag egy komplett kezdőcsapatot kénytelen nélkülözni.

A 16 fős vb-keretben három olyan játékos is akad, aki még 20-szoros válogatott sem volt, a tartalékok között pedig akad öt abszolút újonc is.

Ott lesz Japánban többek között Moa Högdahl, a dán Viborg 23 éves jobbátlövője is, aki 2018. május 30-án mutatkozott be a válogatottban, eddig 12 mérkőzésen 21 gólt szerzett. Ráadásul nem lesz egyedül a családból, mert a válogatott másodedzője édesanyja, Mia Hermansson-Högdahl.

Csodás bécsi korszak

Az egykori svéd klasszis már játékosként is megfordult Norvégiában, 2003 óta a helyi szövetség alkalmazásában áll, és amióta Thorir Hergeirsson 2009-ben átvette a válogatott irányítását, ő a segítője.

A sokszoros svéd, norvég és osztrák bajnok, a Hypóval háromszoros BEK- és BL-győztes irányító – akit 1994-ben a világ legjobb kézilabdázójának választottak – a vb-felkészülés hajrájában is készségesen vállalkozott arra, hogy válaszoljon a 24.hu néhány kérdésére.

Az 1965. május 6-án született irányító tízévesen még futballsztár akart lenni, de szinte minden fontosabb sportágat kipróbált: jégkorongozott, kosarazott és kézilabdázott, végül 13 évesen utóbbit választotta, mert Göteborgban a sportág magasabb színvonalú volt, mint a foci. A HP Warta csapatától tizennyolc évesen került Stockholmba, ahol 1987-ben svéd bajnok lett a Tyresö csapatával, onnan szerződtette a Byasen (1987–1992), öt évvel később pedig jött a Hypobank kecsegtető, visszautasíthatatlan ajánlata.

Csodálatos időszakot töltöttem Bécsben, sokat tanultam arról, hogyan váljak profivá az edzéseken. Nem beszélve a különböző kultúrák megismeréséről, hiszen a játékosok sok országot képviseltek

– mesélte.

„Rácz Marianne a legjobb”

Abszolút akkor ért fel pályafutása csúcsára, 1993-ban BEK-et, majd 1994-ben és 1995-ben a névváltoztatás miatt már Bajnokok Ligáját nyert az osztrák sztárcsapattal.

A Hypo egyik legnagyobb ellenfele akkoriban a Vasas volt, 1993-ban a döntőben találkoztak, az osztrákok kettős győzelemmel lettek bajnokok (17-14, 23-11). Hasonló volt a helyzet egy évvel később is, csak már szorosabban alakult a párharc (20-18, 25-21).

„A Vasas nagyon erős ellenfél volt abban az időben, szerettem ellene játszani, mert nagyszerű emlékek kötnek azokhoz a meccsekhez. De a saját klubomban is voltak magyar csapattársaim. Németh Helga tehetséges, fiatal játékosként érkezett a Hypóba, olyan nagyszerű jellemmel rendelkezett, ami tetszett nekem.”

Rácz Marianne igazi barátom lett, amikor csak lehetséges, találkozunk, kedves, szeretni való ember. A legjobb játékos, akivel valaha is pályán voltam

A sikerek is közrejátszottak abban, hogy 1994-ben a nemzetközi szövetség őt választotta a világ legjobbjának.

„Hogy mit jelentett számomra? Megtiszteltetésnek tartottam és büszke voltam rá, olyan volt az egész, mint egy tündérmese. Most még büszkébb vagyok rá, mert tudom, mennyi kemény munka volt mögötte, és nem könnyű eljutni addig” – mondta.

Elégedett a norvég munkával

1996-ban visszatért Trondheimbe, és az 1988-as és 1990-es bajnoki címéhez nyert még egyet 1998-ban. Pályafutását 1999-2000-ben a spanyol Mar Valenciában fejezte be. A svéd válogatottban 216 mérkőzésen szerzett 1091 góljával nemzeti csúcstartó, az élet mégis úgy hozta, hogy nem ott, hanem egy másik skandináv országban találta meg edzőként a számítását.

2003-ban csatlakoztam a norvég válogatotthoz, eleinte elemzőként, majd edzőként. Elégedett vagyok ezzel

– hárította el a kérdést, hogy volt-e vágya vagy lehetősége a szülőhazájában dolgozni.

A norvég kispad Högdahllal és Hergeirssonnal a 2017-es világbajnokságon (Fotó: Ronny Hartmann/AFP)

Anya-lánya munkakapcsolat

Mielőtt lánya, Moa tavaly bemutatkozott a nemzeti csapatban, édesanyja tett egy olyan kijelentést, hogy ha gyermeke válogatott lesz, akkor nem marad a szakmai stábban. Aztán meggondolta magát.

„Lehet, hogy ezt mondtam, mert mérlegeltem, hogy megteszem, ha ez problémát jelent. De most úgy tűnik, amíg szerződésem él, 2020. december 31-ig, maradok. Nem könnyű helyzet egy anya-lánya munkakapcsolat, de ezzel dolgozunk együtt. A válogatottban Hergeirsson kapitány dönti el, melyik poszton ki játszik, de megbeszéli segítőivel így velem is. A jobbátlövőket kivéve, ott másik segítőjével, Mats Olssonnal egyeztet. Az edzéseken Thorir dirigál, de meccsen ugyanúgy irányítom a lányom, mint mindenki mást.”

 

Sosem látott sérüléshullám miatt tört ki pánik a női kézilabdavébé előtt

Legutóbb 2005-ben volt ennyi sérült egy világesemény előtt, akkor jött össze a legrosszabb helyezés.

A 23 éves Moa egy interjúban úgy fogalmazott, azt szeretné, ha mindenki a tehetsége, és nem családi kapcsolatai alapján ítélné meg. Ezen pedig úgy segítene leginkább, ha jobb kézilabdázó lenne, mint édesanyja.

Azt hiszem, minden gyerek túl akarja szárnyalni a szüleit. Véleményem szerint ő igazi all-round játékos

– nyilatkozta.

 

Szakmai kérdésekbe nem igazán akart belemenni, pedig megpróbáltuk megtudni, milyen rendszer alapján működik a kiválasztás. Csupán annyit árult el, a fiataloknál nem elemzik a testi és lelki fejlettséget.

Fejlődik a magyar csapat

A vb-keretből Vilde Mortensen Ingstad, Katrine Lunde, Nora Mörk, Henny Reistad, Kjerstin Boge Solas, Amanda Kurtovic és Veronica Kristiansen sérülés miatt hiányzik, míg Kari Aalvik Grimsbö nem kíván már a válogatottban szerepelni.

„Mindent megteszünk, próbáljuk a legjobbat nyújtani, és reméljük, hogy a csapat egyre jobb lesz a világbajnokságon” – nyilatkozta óvatosan a norvég esélyekről.

nemzetközi szövetség oldalán hozzátette: „A csoport hat csapata közül három megy tovább, elsődleges célunk az, hogy köztük legyünk. De szeretnénk idén is az érmekért harcolni.”

A magyarokkal kapcsolatban sem volt bőbeszédűbb.

Csak azt mondhatom, fejlődik a magyar csapat, Kim Rasmussen nagyszerű munkát végez a válogatottnál. Hogy ki az, akire érdemes odafigyelni? Háfra Noémi előtt nagy jövő áll, már most jó játékos.

A vb csoportbeosztása

A csoport: Hollandia, Norvégia, Szerbia, Szlovénia, Angola, Kuba
B csoport: Franciaország, Dánia, Németország, Dél-Korea, Brazília, Ausztrália
C csoport: Románia, Magyarország, Montenegró, Spanyolország, Szenegál, Kazahsztán
D csoport: Oroszország, Svédország, Japán, Kína, Argentína, Kongói DK

 

Forrás: 24.hu

Támogatóink

Médiapartnereink