Bemutatkozik: Buxtehuder SV

Szombaton a nyolcaddöntőben folytatja nemzetközi szereplését csapatunk. A KEK-ben ez alkalommal német csapat, a Buxtehuder SV lesz az ellenfelünk. Ebben a cikkben mutatjuk be a várost, a csapat történetét, továbbá az ellenfelet is megkérdeztük a párharc esélyeiről.
 
A város
 
Barátságos, vendégszerető város hírében áll Buxtehude, amit a Grimm mesék  legendás otthonának is neveznek. Az Észak-németországi települést közel 40 ezren lakják, Hamburgtól közúton alig 40 kilométerre délnyugatra fekszik.
 
Buxtehude
 
Az Elba mellékfolyója, az Este határozza meg a város látképét, és teszi hangulatossá a tájat. A Németországban szokásostól eltérően, minden évben hagyományosan egy hetes borfesztivált tartanak a településen, amely számos nagyvállalat székhelyének is otthont ad.
 
Buxtehude
 
 
A csapat
 
Mint a képekből is kitűnik, a város színe is a kék-sárga, így  a sportegyesület sem öltözhetett másba. Az egyesület, a Buxtehuder Sportverein büszke lehet hagyományaira, hiszen még a 19. század második felében, 1862-ben alapították. Több, mint 30 különböző sportági szakosztálya van napjainkban a klubnak. A legeredményesebb, nemzetközi szintű eredményeket is elért tag, természetesen a női kézilabdacsapat. A Grimm mesék a kabalafigurákban köszönnek vissza, a két kabalaállat nem más, mint a nyúl meg a sün.
 
A Buxtehuder SV állandó szereplője a különböző nemzetközi kupáknak a 2000-es évektől, azóta több sikert is elkönyvelhettek a északiak. 2002-ben Challenge Cup finalisták voltak, 2010-ben meg is nyerték a negyedik számú kupasorozatot. A 2011/2012 és a 2012/2013-as szezonban egyaránt BL selejtezős volt az együttes, mindkétszer beverekedte magát a csapat a BL csoportkörébe. A korábbi évben Lengyelországban verték az elődöntőben a Debrecent, majd a házigazda Lublint, utóbb épp a SERCODAK Dalfsen együttesét ütötték el a továbbjutástól. Az első BL főtáblás győzelemre azonban még várniuk kell a németeknek, mert az nem sikerült a két sorozatban.
 
Az idei évben, akár csak az ÉRD, újonc a KEK mezőnyében a Buxtehuder SV, ők viszont alanyi jogon indulhattak ebben a sorozatban. Ahogy a BL selejtezők, úgy a KEK szereplésük is azt igazolja, hogy idegenben sem jön zavarba a Buxtehude. A novemberi harmadik fordulóban, a svéd Lugi csapatától ugyan kikaptak hazai környezetben 24:26-ra, 27:22-es idegenbeli győzelmükkel továbbjutottak.  A német bajnokság, a Bundesliga hasonlóan halad az NBI-hez, 18 játéknapot követően harmadik helyen áll a BSV, a német BL páros Thüringer - Lipcse kettőse mögött.
 
 
 
 
A nemzetközi kupamérkőzéseink előtt hagyományosan az ellenfelet is megkérjük, hogy a kérdéseken keresztül mutassák be csapatukat. Ez alkalommal Peter Prior válaszolt a Buxtehude részéről.
 
 
 
Az utóbbi években a BL-t is megjárta a csapat, kijelenthető, hogy komoly nemzetközi rutinnal bíró együttes a Buxtehuder SV?
 
Van néhány játékosunk, akik már játszottak a BL-ben és néhány európai kupasorozatban, pl. Randy Bülau, Jana Stapelfeldt vagy Josephine Techert, ugyanakkor ez a szezon nagy törést okozott a klub életében. Nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékosok abbahagyták a kézilabdát vagy elszerződtek (Stefanie Melbeck, Diane Lamein, Jana Krause), a német válogatott kapitánya, Isabell Klein pedig februárra várja gyermekét. Őket többnyire tapasztalatlan fiatal játékosokkal helyettesítettük, akiknek még sokat kell fejlődniük.
 
 
Ismerik-e csapatunkat? Milyen mérkőzésekre számítanak?
 
Az edzőnk, Dirk Leun a videókat tanulmányozva megismerte az Érd erősségeit. Az Érd a magyar bajnoksgban hasonló eredményeket ért el, mint mi a német bajnokságban, szintén harmadik helyen áll. Fej-fej melletti küzdelmet várunk két izgalmas, remek hangulatú mérkőzésen, az esélyek aránya 50-50%. A KEK-ben nincs könnyű meccs, ebben a sorozatban csak jó és még jobb csapatok játszanak.
 
 
 
Mi a célkitűzés, mi a legfontosabb a szezonban, a bajnokságban a jó szereplés, vagy nemzetközi sikerek elérése?
 
Elsősorban a Bundesliga-ra összpontosítunk, mert csak az ott megszerzett jó helyezés esetén lehet részvételt nyerni az európai kupákban. Az Európa Kupa mérkőzéseknek és a nemzetközi találkozóknak Buxtehude-ban nagy hagyományai vannak, ezek kézilabda ünnepnapok. Ezért minden további kör elérésének örülünk. Az egyesület fő célja ugyanakkor a fiatal játékosok fejlődése a Bundesligában.
 
 
Mi a Buxtehuder erőssége, mit gondolnak, mivel juthatnak tovább?
 
A csapat erőssége a csapategységben rejlik. Nincsenek kivételezett helyzetben lévő játékosaink, ellenben van egy homogén és nagyon játszóképes csapatunk. Az Érd erős támadásaival szemben nagyon jó védelemre lesz szükségünk a kapusokat is beleértve és támadásban következetesen ki kell használni a lehetőségeinket. A Bundesligában ez az utóbbi időben egész jól működött, az EK mérkőzéseknek azonban egészen sajátságos karaktere van.
 
Érdekes módon elkerülték eddig a magyar csapatokat a nemzetközi kupákban, de járt-e már az együttes Magyarországon?
 
 
Ez összesen a negyedik táalkozásunk magyar csapattal, legutóbb a Debrecen ellen játszottunk 2011-ben a BL selejtezőben Lubin-ban, Lengyelországban. A többi találkozó és magyarországi út már nagyon résgen volt: 1994-ben City Kupa a Szegedi ESK ellen és 1995-ben az EHF Kupában szintén a Debrecen ellen. A jelenlegi csapatunkból azonban még senki nem játszott magyar csapat ellen.
 
 
Hány főre tehető a szurkolótáboruk, és elkísérik-e a csapatot a nemzetközi meccsekre is?
 
 
Buxtehude-ban 1300-1500 néző látogatja a mérkőzéseinket. Magyarországra 15 szurkoló kísér el minket. Annyi szurkolót, mint amennyi Érdről látogat Buxtehude-ba, nem tudunk felmutatni... Nagyon örülünk az érdi szurkolótábornak és szívesen látjuk őket Buxtehude-ban.
 
 
 
 

Támogatóink

Médiapartnereink