Évértékelő Simics Judittal

Simics Judit lassan egy éve érkezett Érdre. Ezalatt az idő alatt két bajnokságban, szinte két különböző csapatot is kellett irányítania. Vele értékeltük a 2023-as esztendőt.

Hogy értékelnéd az őszi félévet, így 2024 első napjaiban visszatekintve?

Ha mindenki lejátssza az első kört akkor alakul majd ki egy féléves kép az eredmény szempontjából főként, de ettől függetlenül elmondható, hogy azokat a rangadókat, amiket jó lett volna, azokat nem sikerült hoznunk. Szerettük volna kevesebb pontveszteséggel abszolválni az elmúlt időszakot. Mondhatnám, hogy voltak nehézségeink, de nem szeretek erre hivatkozni. A szezon elején nem volt azért bő a keret és időközben folyamatosan estek ki embereink, ami soha nem jó. Meghatározó játékosok is, akik fontosak a csapat számára. Mire jöttek a kulcsmeccsek, addigra például a Szombathely ellen szinte egy csapatnyi játékos volt, aki a lelátón tudta csak nézni a találkozót. Az ősz folyamán összességében egy ideig jól ki tudtunk jönni ezekből, hiszen azért sikerült valahogy helyettesíteni a hiányzókat.

Amit hiányolok, hogy a játék különböző elemeiben egyszerre tudjunk jól teljesíteni. Mindig volt egy-egy rész, ami jól ment. Hol a kapusok védtek jól, hol a védekezés vagy a támadás ment jobban, de nem tudnék olyan meccset mondani, ahol minden úgy klappolt, ahogy annak lennie kell. Persze látok előrelépést egyéni szinten is, és együttesen is, de ahhoz, hogy a nagy meccseket nyerjük, mindenhol átlagon felül kéne teljesíteni.

Ősszel remekül kezdtük az új bajnokságot, de a sérülések miatt a keret pont az év legfontosabb szakaszára fogyott el. A sok hiányzó ellenére azért biztató játékot mutattak a lányok. Mit visztek át mindebből a jövő évre?

Az utolsó meccsünk a Szombathely ellen, a vereség ellenére nagyon biztató volt. A végére négy lett közte, de szerintem nem volt ennyi. A hajrához érve kockáztatni kellett, hátha tudunk fordítani. Ha mondjuk biztonsági játékot játszunk, akkor eggyel kapunk ki, de nem az volt a lényeges, hogy a gólarányt számolgassuk. Erre a mérkőzésre azért majd lehet támaszkodni.

Azt azért látom a társaságon, hogy mindenki tudja mi a cél. Ezt megvalósítani persze nem lesz könnyű tavasszal. De magunkkal foglalkozva, a legjobbunkat megmutatva nem lehetetlen küldetés. A csapat munkamorálja, hozzáállása, akarata hétről-hétre megmutatkozik. Jó harcosokból áll és jó a lányokkal dolgozni. Bízom benne, hogy tavaszra az elvégzett munka meghozza, amit szeretnénk.

Esetlegesen új igazolásokban is gondolkodunk, de ennek csak akkor lenne értelme, ha olyan kézilabdázót találnánk, aki nagyot tudna lendíteni rajtunk. Ilyen azonban nem szaladgál csak úgy szabadon, így az ittlévő szűkös kerettel dolgozunk. Mindenkinek hozzá kell tennie a legjobbját, és ha ez sikerül, akkor szerintem nem lesz probléma!

Az egész 2023-as évre hogy gondolsz vissza?

Ha csak az eredményeket nézzük, akkor nem túl jó a bizonyítványom. Mindig azt mondom, hogy a csapat minősíti az edzőt. A számszaki része is egy dolog, de hogy mit mutat a csapat és hogyan halad az úton, az az én munkám.

Amikor egy éve átvettem az NB I-es együttest - önkritikával is élve -, sajnos nem tudtam lelkileg felhozni azt a társaságot. Ez volt a legnagyobb nehézség. Nagyon mélyen voltak és nem sikerült a motiváción alakítani. A mostani keretnél fordítva érzem. A motivációs részével kevesebb teendő van, a játékkal kell többet foglalkozni, hogy azt a minőséget hozzák, amit én is, és ők is elvárnak maguktól. Így most ez két teljesen különböző munka.

Mi volt tavaly a legkedvesebb élményed Érden?

Az nagyon jó érzés nekem, hogy azt látom és hallom, hogy most a lányok edzésen kívül is együtt vannak. Együtt moziznak vagy beülnek valahova. Szerintem ez is nagyon fontos ahhoz, hogy a pályán a teljesítmény és az egység meglegyen. Nagyon jó azt megtapasztalni, hogy közösségként rendben vannak. Ez mindenképp lendíteni tud a kézilabdás léten is.

Volt valamilyen újévi fogadalmad, kívánságod is?

Mondtam a lányoknak is, hogy a szilveszteri koccintás során remélem egy picit gondolnak majd a közös céljainkra is, hogy sikerüljön, amit szeretnénk!

Kívánjuk, hogy így legyen! Sok sikert!

Hajrá Érd!

Fotó: Balogh István

Támogatóink

Médiapartnereink