Kettős győzelemmel a legjobb tizenhat között

Az ÉRD hazai pályán is legyőzte holland ellenfelét a KEK 3. fordulójában, így februárban folytathatjuk nemzetközi kupa szereplésünket.
Összesítésben ÉRD - Sercodak Dalfsen 47:43, továbbjutott kettős győzelemmel az ÉRD!
Történetünk során először játszhattunk Érden, az Érdi Városi Sportcsarnok és Uszodában nemzetközi kupamérkőzést, az eddigi három EHF találkozót Budaörsön rendezte csapatunk, minden alkalommal győztesen hagytuk el a pályát. Most ugyanez, vagyis egy győzelem biztosan továbbjutást jelentene, hiszen a hollandiai első mérkőzésen 23:26 arányú győzelmet szerzett az ÉRD. A norvég játékvezető páros számára is biztosan különleges emlék lesz a mai találkozó, hiszen első nemzetközi kupamérkőzését vezethette a Lars Jorum, Kim-Rune Stenhaugmo kettős.
Kiváló védekezéssel kezdett csapatunk, Oguntoye-hoz pedig ragadt a labda a kapuban, így 3:0-val indult a találkozó. Négy perc játék után a hollandok is bejelentkeztek a mérkőzésre és gyors indulás révén a vezetést is megszerezték a vendégek a kilencedik percben (3:4). Tíz perc után Oguntoye ziccert védett, így nem lett háromgólos a vendég előny, Szabó Edina időkéréssel állította meg a játékot.
 
A csapat emberelőnybe került, az érdi közönség is rátett még egy lapáttal, a fórt azonban nem tudtuk gól(ok)ra váltani. Schatzl törte meg a gólcsendet, miközben a kapusok mindkét oldalon magabiztosan fogták az ejtési kísérleteket. Fordulatokban gazdag volt a találkozó első harmada, kilenc perc érdi gólnélküliséget, tíz perces holland gólképtelenség követett. Közben sikerült az egyenlítés, a vezetést azonban egy kipattanóból újra a Dalfsen szerezte meg (5:6).
Klivinyi vállalta magára a vezér szerepét támadásban, az ÉRD góljaira azonban Knippenborg tudott válaszolni az ellenféltől. Éppen az említett holland játékos fegyelmezetlensége eredményezett kettő perces kiállítást, így a félidő hajrájában újra emberelőnybe került csapatunk. Balog értékesítette a büntetőt, amivel 9-8-ra zárkóztunk. A játékrész utolsó percében, már teljes létszámban indulásból egyenlített Klivinyi, 9:9-el fordultak a csapatok.
A szünet után is egy Klivinyi bomba nyitotta a gólok sorát, de hamar volt válasza a vendégeknek Schoenaker révén. A mérkőzésen harmadszor kézilabdázhattunk emberelőnyben, két eladott labdából azonban a hollandok szereztek vezetést, Szabó Edina másodszor kérte ki idejét a találkozón (11-13). Gridnyeva a bajnokságban tőle megszokott magabiztossággal hárította a holland büntetőt, az érdi támadásokba azonban sok pontatlanság csúszott (12-14).
A félidő középső harmadában védekezést váltott az ÉRD, emberfogással léptünk fel Knippenborg-ra. Támadásban az addig keveset próbálkozó Kovács Anna, Triscsuk páros góljaival egyenlített csapatunk, a holland kapus Lipman azonban továbbra is meccsben tartotta a vendégeket (15:15). A mérkőzésen először, a 48. percben ledolgozta hátrányát a SERCODAK Dalfsen, sőt az 50. percben a párharcban is ők álltak továbbjutásra (15:19).
Lipman érdi emberelőnyben is ziccert fogott, majd Szekeres góljával indult az utolsó tíz perc. Még mindig emberelőnyben Wolf jobbszélről lehetetlen szögből talált be, majd alighogy kiegészült, Bognár lerántását követően újra emberelőnybe került csapatunk. Oguntoye a sokadik ziccert hatástalanította, így nem lett újra három a különbség (17:19). Hat percig nem tudott gólt lőni a vendég holland csapat, Bognár és Vukcevic találataival egyenlítettünk (19:19). Az utolsó percekben már minden sikerült hazai oldalon, így a mérkőzés is meg lett, vagyis kettős győzelemmel kvalifikálta magát együttesünk a következő fordulóba.
Kőkemény csatára késztette a Dalfsen az ÉRD-et, ahogyan arra számítani lehetett, végletekig kiélezett párharcban dőlt el a továbbjutás. A legjobb tizenhat párosítása a keddi sorsoláson derül ki, ahol az ÉRD mellett, magyar csapatként a Veszprém Barabás Duna Takarék KC, valamint az FTC-Rail Cargo Hungaria is érdekelt.  
Szűkös kerettel felálló juniorunk egy szoros félidőt játszott a dunaújvárosiakkal.
A mérkőzés előtt az ÉRD junior csapatának góllövőlistáját vezető Takács Kitti sérülés miatt nem léphetett pályára, így a padról nézte a társakat. Remekül kezdett az ÉRD, 4:1-re, 10:7-re és 12:8-ra is vezettünk az első negyedóra során. Kamuti Réka és Mlinkó Bernadett voltak a legaktívabbak támadásban. A félidő közepén öt perc érdi gólcsend alatt egyenlített az ellenfél, sokáig így folyt a mérkőzés (17:17). Majd a szünet előtti utolsó két percben négy gólt szerezve háromgólos előnyt dolgozott ki a Dunaújváros.
A második félidő első tíz percében az előny tovább hízott, 27:20-ra lépett el az ellenfél, innen pedig nem volt visszaút az ÉRD számára. A védekezésünk nem tudta megállítani a lendületes újvárosi támadásokat, amiből sorozatosan szerezte góljait az ellenfél. Kamuti Réka tizenöt gólos egyéni teljesítménye kiemelendő, valamint az utolsó öt perc rohanó kézilabdája. Amiből a mieink jöttek ki jobban, és 6-2-re nyerték ezt az időszakot, amivel tízen belülre hozták a végeredményt.

Támogatóink

Médiapartnereink