”Rambo” érkezik Érdre erőnléti edzőnek

Borbély Erik személyében új erőnléti edző csatlakozik felnőtt csapatunkhoz, akivel a lányok pár hét múlva meg is kezdik a felkészülést a következő szezonra.

Borbély Erik sportolói pályafutását atlétikával kezdte. Onnan csapott át a kézilabdába. 2 évvel ezelőtt NB II-ben még aktív játékosként rendszeresen pályára is lépett. Mellette több sportágat is kipróbált, mint röplabda, ökölvívás, kick-boxban pedig még versenyzett is.

 „2011-ben Szabó István, - aki jelenleg a KTE labdarúgócsapatának vezetőedzője - kért fel, hogy az utánpótlás labdarúgókkal koordinációs edzőként foglalkozzak. Majd a felnőtt keret gyúrója egyszer rám nézett és azt mondta: „Erik, te olyan Rambós alkat vagy. Neked való ez az erőnléti edzősködés. Miért nem kezded el, próbáld már ki!"

Ezután egyből jelentkeztem az MLSZ erőnléti edzői tanfolyamára, így gyakorlatilag lassan a 13. évemet kezdem ezen a pályán. Később mikor az MKSZ is meghirdette a speciálisabban a kézilabdásoknak szóló erőnléti edzői képzést, természetesen azt is elvégeztem.”

Erik Kecskeméten kezdte edzői pályafutását utánpótlás és felnőtt szinten is. Majd labdarúgó erőnléti edzőként a Diósgyőr NB I-es csapatához került.

„Ezután mindenképp meg kell említenem, hogy visszakerültem Kecskemétre a kézilabdába. Ez a fél év egy nagyon jól sikerült időszak volt a KTE NBI/B-s férfi csapatánál. Utána megint csak labdarúgás következett, a Győri ETO-nál voltam 3 évet, majd ezt követően jött Kisvárdán a női NB I-es csapat, majd a labdarúgó első csapat. Végül az utóbbi két évben az Illés Akadémián dolgoztam.”

Új erőnléti edzőnk tehát nagy szakmai múlttal és tapasztalattal érkezik. Több dolgot is megemlített különbségként a labdarúgók és a kézilabdázók felkészítése között. Az érdi lányokat, közösen a stábbal pedig egyértelmű céllal indítják el a következő szezonra.

„A kézilabda sokkal fizikálisabb sportág, mint a labdarúgás. Utóbbinál pl. jobban félnek a túlterheléstől, míg előbbinél sokkal inkább a munkában hisznek, illetve a pálya mérete is meghatározza, hogy miként kell felkészíteni a játékosokat. Érden is azt a szintű terhelést kell megadnunk, ahova tartunk. Tehát NB I-be szeretnénk jutni, így ezt a mennyiségű munkát szeretném átadni én is.

Persze az életkori sajátosságokat, előképzettséget is figyelembe kell venni és egy szintre hozni, akár a súlyemelő gyakorlatoknál, a preventív erősítéseknél vagy a koordinációban. Ezekre nagyon szeretnénk figyelni. Természetesen sokat egyeztetünk Jucóval, hogy milyen taktikai elképzelések alapján szeretne majd játszani és ezek alapján kell, hogy felkészítsem  a lányokat. Szorosan együttműködve a fizioterapeutával különböző megelőző gyakorlatokat is használva, a sérülések megelőzése érdekében is.”

 Jó munkát és sok sikert kívánunk Érd!

Támogatóink

Médiapartnereink