Kettős sikerrel a legjobb nyolc között

Az EHF-Kupa nyolcaddöntőjének visszavágóján 'idegenben' is nyolcgólos sikert arattunk, és így kettős győzelemmel kvalifikáltuk magunkat a legjobb nyolc csapat közé.
 
A szombati 30:22-es győzelemet követően sem vehette csapatunk félvállról az EHF-Kupa nyolcaddöntőjének visszavágóját, hiszen a 'második félidő' még csak ma következett. A találkozó első támadásából Pálos-Bognár Barbara révén rögtön magunkhoz ragadtuk a vezetést, majd Janurik Kinga remek indítását Sara Vukcevic váltotta gólra, de ellenfelünk mindkétszer egyenlíteni tudott. Ezt követően emberhátrányba került csapatunk, de a gólokat mégis a mi lányaink szerezték, Kovács Anna és Klivinyi Kinga révén (2:4). 6:8-ig felváltva estek a gólok, de a 10. percet követően ellenfelünk nyolc percig nem talált Janurik Kingát váltó Oguntoye Viktória kapujába. Védekezésben, amelyben Nick Viktória is szerepet kapott labdákat szereztünk, és gyors indtításokat vezettünk, amelyek végén Katarina Krpez, valamint a mérkőzés első félidejében balszélsőt játszó Klivinyi Kinga révén hétgólos előnyre tettünk szert (6:13). Felállt védőfalunk ellen, és hétméteresből sem sikerült spanyol ellenfelünknek gólt szerezni, hiszen Szvetlana Gridnyeva két ízben is hárítani tudta a spanyol büntetőket (8:15). Az első félidő hajrájában két szélsőnk, Schatzl Nadine és Ekaterina Kostiukova révén szélről és indításból találtunk Silvia Navarro kapujába. Az első harminc percet hétgólos előnnyel, 12:19-cel zártuk. 
 
 
A második félidő elején ellenfelünk két gólt ledolgozott a hátrányából, de öt gólnál közelebb nem kerültek. Kovács Anna, valamint Mariama Signaté góljaival gyorsan visszaállt a félidei különbség, Pálos-Bognár Barbara hétméteresével pedig már nyolc találat volt az előnyünk (15:23). A támadásban néhol bizonytalanul játszó ellenfelünkkel szemben lányaink pontosan végigjátszott figurák végén szereztek gólokat. Beállóban Mester Nóra is szerepet kapott, míg balszélen Takács Kitti váltotta Schatzl Nadine-t. Junior balszélsőnk előbb remekül pattintott szélről a spanyol válogatott Silvia Navarro lábai között a kapuba, majd Oguntoye Viktória indítását is gólra váltotta (20:28). Mester Nóra is megszerezte a maga gólját, míg Nick Viktória védekezésben oldotta meg jól a rá kiszabott feladatokat. Ekaterina Kostiukova szerezte utolsó találatunkat a mérkőzésen, de ezt követően Szvetlana Gridnyeva újabb, a találkozón már a harmadik, hétméterest hárította. Végül az EHF-Kupa nyolcaddöntőjének visszavágóján, 31:23-as győzelmet arattunk a Rocasa Gran Canaria csapata ellen, és így kettős győzelemmel, 61:45-ös gólkülönbséggel történetünk során először bejutottunk az EHF-Kupa legjobb nyolc csapata közé. A negyeddöntő sorsolását kedden tartják Bécsben.
 
 
 
 
Ifjúsági csapatunk remek első félidőt követően, a második játékrész elejét elrontva 30:32-es vereséget szenvedett a DVSC-TVP-AQUATICUM csapata ellen.
 
A találkozó első találatát ugyan a vendégek szerezték, de ezt követően ötször voltak eredményesek lányaink (5:1). A 16. percben azonban már az egyenlítésért támadhatott ellenfelünk, de Lízer Dorottya két találatával nem adtuk ki a vezetést a kezünkből (9:6). Remek támadások végén tovább növeltük előnyünket, és a szünetre ötgólos előnnyel vonulhattunk (15:10). A második játékrész azonban rémálomszerűen kezdődött, hiszen hat perc alatt egyenlített ellenfelünk. Braun Laura Csenge góljával még visszavettük a vezetést, de ellenfelünk négyszer egymás után is hétméteresből volt eredményes, amivel átvették a vezetést (17:18). A 45. percben négy gól is volt már a hátrányunk, amit többször is sikerült két találatra lefaragnunk. Egyenlíteni nem tudtunk, így egy kiélezett mérkőzésen 30:32-es vereséget szenvedtünk. 
 
 
 
 
 
 
Ismét a büntetők döntöttek: Gridnyeva megfogott egy újvárosi hetest, míg mi hibátlanul lőttük. Ezzel győztünk! 
 
 
A hétközi időpont, és a nagy vihar sem tartott távol senkit a bronzpárharc második, dunaújvárosi összecsapásától. Az érdi szurkolók már negyven perccel a mérkőzés kezdete előtt biztosították a csapatot a támogatásukról.
 
Oguntoye-val a kapuban kezdett csapatunk, valamint már az első percben emberhátrányba kerültünk. Ezt gólra tudták váltani a hazaiak, az első érdi gólra viszont a hatodik percig kellett várni (2:1). Tíz percig döntetlen körüli volt az állás, 4:4-nél Kovács Anna egyenlített, negyedik érdi gólszerzőként. Öt percig nem találtunk be Víg kapujába, 8:4 után kért időt Szabó Edina.
 
Dunaújvárosi KKA - ÉRD
 
Klivinyi hozta közelebb csapatunk, majd Szekeres szépített indulásból, a hazaiak azonban két gólt szerezve visszaállították a különbséget. Másodszor kerültünk emberhátrányba a találkozón a 19. percben, a két perc alatt viszont nem született gól a találkozón. A végül ötpercesre nyúló gólcsendet Triscsuk törte meg (10:7). A félidő eredménye már a 27. percre kialakult, a kapusok mindent megfogtak.  
 
 
 
Az érdi védekezés még tovább javult a második félidőre, lövésig is alig jutott el a sokszor passzívig játszó hazai csapat, akkor pedig rendre Janurik hárított. Tíz perc alatt ledolgoztuk a hátrányunkat (13:13), újabb öt perccel később pedig a vezetést is átvettük két Schatzl góllal. A hangulat szenzációs volt, mindkét tábor nagy erőkkel buzdította kedvenceit, zengett az újvárosi csarnok.
 
Dunaújvárosi KKA - ÉRD
 
A záró negyedórára már Bulath emberelőnyös gólja után döntetlennel mentek a csapatok, majd a másik oldalon is ítéltek egy kiállítást a játékvezetők, de hosszú percekig nem volt gól. Az utolsó tíz perc 16:16-nál kezdődött, majd a mérkőzés legjobb érdi időszaka következett. Percenként születtek az újabb érdi találatok, Klivinyi gólja már a 16:20-as vezetésünket jelentette az 54. percben. Ferling azonban újra reményt adott társainak, most a Kohász tudott 18:21-ről visszazárkózni az utolsó percekben. Bulath három góljával egyenlítettek Mátéfi Eszter tanítványai, Takács Dusmáta találata az utolsó perc elején pedig már a 22:21-et jelentette. Hosszu labdát szerzett, és egyedül vitte végig, Janurik azonban kivédte a ziccert. Az egyenlítési eséllyel öt másodperccel a vége előtt élt Koren, így újra jöhettek a büntetődobások. 
 
Dunaújvárosi KKA - ÉRD
 
A hazaiak kezdték, Gridnyeva pedig rögvest megfogta Takács büntetőjét, így Kovács Anna hetesével előnybe kerültünk. Sorban Bognár Barbara, Klivinyi Kinga és Schatzl Nadine is értékesítették a büntetőket, és mivel a másik oldalon sem volt hibázó, az utolsó pár döntött. Bulath ez alkalommal be tudta lőni Gridnyevának, a mindent eldöntő hétméterest viszont Alja Koren értékesítette. Így megszerezte az ÉRD története során másodszor a bronzérmet, megvédtük a bajnoki harmadik helyet. 
 
Dunaújvárosi KKA - ÉRD
 
Hihetetlen meccseket játszott a két csapat, mindkét találkozó büntetőkkel dőlt el. A közönség mindkét alkalommal hosszasan köszönte meg a látottakat. Csapatunk és a stábtagok a szurkolók előtt vehették át a bajnoki érmeket Dunaújvárosban.
 
Az ünneplés még Érden is folytatódott, szurkolóink a Sportcsarnokban várták a bronzérmes lányokat. Itt kapta meg Szekeres Klárától a bronzérmet T. Mészáros András Érd Megyei Jogú Város polgármestere, a játékosok és a vezetők pedig a szurkolók által készíttetett érmeket vehették a nyakukba. Remek hangulatú ünnepléssel zárult így az esténk. 
 
Szombaton a nyolcaddöntőben folytatja nemzetközi szereplését csapatunk. A KEK-ben ez alkalommal német csapat, a Buxtehuder SV lesz az ellenfelünk. Ebben a cikkben mutatjuk be a várost, a csapat történetét, továbbá az ellenfelet is megkérdeztük a párharc esélyeiről.
 
A város
 
Barátságos, vendégszerető város hírében áll Buxtehude, amit a Grimm mesék  legendás otthonának is neveznek. Az Észak-németországi települést közel 40 ezren lakják, Hamburgtól közúton alig 40 kilométerre délnyugatra fekszik.
 
Buxtehude
 
Az Elba mellékfolyója, az Este határozza meg a város látképét, és teszi hangulatossá a tájat. A Németországban szokásostól eltérően, minden évben hagyományosan egy hetes borfesztivált tartanak a településen, amely számos nagyvállalat székhelyének is otthont ad.
 
Buxtehude
 
 
A csapat
 
Mint a képekből is kitűnik, a város színe is a kék-sárga, így  a sportegyesület sem öltözhetett másba. Az egyesület, a Buxtehuder Sportverein büszke lehet hagyományaira, hiszen még a 19. század második felében, 1862-ben alapították. Több, mint 30 különböző sportági szakosztálya van napjainkban a klubnak. A legeredményesebb, nemzetközi szintű eredményeket is elért tag, természetesen a női kézilabdacsapat. A Grimm mesék a kabalafigurákban köszönnek vissza, a két kabalaállat nem más, mint a nyúl meg a sün.
 
A Buxtehuder SV állandó szereplője a különböző nemzetközi kupáknak a 2000-es évektől, azóta több sikert is elkönyvelhettek a északiak. 2002-ben Challenge Cup finalisták voltak, 2010-ben meg is nyerték a negyedik számú kupasorozatot. A 2011/2012 és a 2012/2013-as szezonban egyaránt BL selejtezős volt az együttes, mindkétszer beverekedte magát a csapat a BL csoportkörébe. A korábbi évben Lengyelországban verték az elődöntőben a Debrecent, majd a házigazda Lublint, utóbb épp a SERCODAK Dalfsen együttesét ütötték el a továbbjutástól. Az első BL főtáblás győzelemre azonban még várniuk kell a németeknek, mert az nem sikerült a két sorozatban.
 
Az idei évben, akár csak az ÉRD, újonc a KEK mezőnyében a Buxtehuder SV, ők viszont alanyi jogon indulhattak ebben a sorozatban. Ahogy a BL selejtezők, úgy a KEK szereplésük is azt igazolja, hogy idegenben sem jön zavarba a Buxtehude. A novemberi harmadik fordulóban, a svéd Lugi csapatától ugyan kikaptak hazai környezetben 24:26-ra, 27:22-es idegenbeli győzelmükkel továbbjutottak.  A német bajnokság, a Bundesliga hasonlóan halad az NBI-hez, 18 játéknapot követően harmadik helyen áll a BSV, a német BL páros Thüringer - Lipcse kettőse mögött.
 
 
 
 
A nemzetközi kupamérkőzéseink előtt hagyományosan az ellenfelet is megkérjük, hogy a kérdéseken keresztül mutassák be csapatukat. Ez alkalommal Peter Prior válaszolt a Buxtehude részéről.
 
 
 
Az utóbbi években a BL-t is megjárta a csapat, kijelenthető, hogy komoly nemzetközi rutinnal bíró együttes a Buxtehuder SV?
 
Van néhány játékosunk, akik már játszottak a BL-ben és néhány európai kupasorozatban, pl. Randy Bülau, Jana Stapelfeldt vagy Josephine Techert, ugyanakkor ez a szezon nagy törést okozott a klub életében. Nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékosok abbahagyták a kézilabdát vagy elszerződtek (Stefanie Melbeck, Diane Lamein, Jana Krause), a német válogatott kapitánya, Isabell Klein pedig februárra várja gyermekét. Őket többnyire tapasztalatlan fiatal játékosokkal helyettesítettük, akiknek még sokat kell fejlődniük.
 
 
Ismerik-e csapatunkat? Milyen mérkőzésekre számítanak?
 
Az edzőnk, Dirk Leun a videókat tanulmányozva megismerte az Érd erősségeit. Az Érd a magyar bajnoksgban hasonló eredményeket ért el, mint mi a német bajnokságban, szintén harmadik helyen áll. Fej-fej melletti küzdelmet várunk két izgalmas, remek hangulatú mérkőzésen, az esélyek aránya 50-50%. A KEK-ben nincs könnyű meccs, ebben a sorozatban csak jó és még jobb csapatok játszanak.
 
 
 
Mi a célkitűzés, mi a legfontosabb a szezonban, a bajnokságban a jó szereplés, vagy nemzetközi sikerek elérése?
 
Elsősorban a Bundesliga-ra összpontosítunk, mert csak az ott megszerzett jó helyezés esetén lehet részvételt nyerni az európai kupákban. Az Európa Kupa mérkőzéseknek és a nemzetközi találkozóknak Buxtehude-ban nagy hagyományai vannak, ezek kézilabda ünnepnapok. Ezért minden további kör elérésének örülünk. Az egyesület fő célja ugyanakkor a fiatal játékosok fejlődése a Bundesligában.
 
 
Mi a Buxtehuder erőssége, mit gondolnak, mivel juthatnak tovább?
 
A csapat erőssége a csapategységben rejlik. Nincsenek kivételezett helyzetben lévő játékosaink, ellenben van egy homogén és nagyon játszóképes csapatunk. Az Érd erős támadásaival szemben nagyon jó védelemre lesz szükségünk a kapusokat is beleértve és támadásban következetesen ki kell használni a lehetőségeinket. A Bundesligában ez az utóbbi időben egész jól működött, az EK mérkőzéseknek azonban egészen sajátságos karaktere van.
 
Érdekes módon elkerülték eddig a magyar csapatokat a nemzetközi kupákban, de járt-e már az együttes Magyarországon?
 
 
Ez összesen a negyedik táalkozásunk magyar csapattal, legutóbb a Debrecen ellen játszottunk 2011-ben a BL selejtezőben Lubin-ban, Lengyelországban. A többi találkozó és magyarországi út már nagyon résgen volt: 1994-ben City Kupa a Szegedi ESK ellen és 1995-ben az EHF Kupában szintén a Debrecen ellen. A jelenlegi csapatunkból azonban még senki nem játszott magyar csapat ellen.
 
 
Hány főre tehető a szurkolótáboruk, és elkísérik-e a csapatot a nemzetközi meccsekre is?
 
 
Buxtehude-ban 1300-1500 néző látogatja a mérkőzéseinket. Magyarországra 15 szurkoló kísér el minket. Annyi szurkolót, mint amennyi Érdről látogat Buxtehude-ba, nem tudunk felmutatni... Nagyon örülünk az érdi szurkolótábornak és szívesen látjuk őket Buxtehude-ban.
 
 
 
 

Támogatóink

Médiapartnereink