Történelmi kupasikerek

Csapatunk a héten a Magyar Kupában, és az EHF-Kupában is továbbjutott. Ezzel klubunk története eddigi legjobb eredményét érte el mindkét kupasorozatban.
A Magyar Kupa négyes döntőjébe jutásért a Haladás VSE otthonában léptek pályára lányaink. A találkozó első gólját a hazai csapat szerezte, de Katarina Krpez előbb hétméteresből egyenlített, majd egy indítást váltott gólra, amivel már nálunk volt az előny. A mérkőzés elején támadásbefejezéseink pontatlanok voltak, így a 10. perc után 3:3 volt az állás. Az ezt követő nyolc percben azonban kilencszer is eredményesek voltunk, míg ellenfelünk csak egyszer talált be Janurik Kinga kapujába (4:12). A 9:17-es félidőt követően ellenfelünk két gólt lefaragott hátrányából, de Schatzl Nadine egy percen belül két gólt is szerzett, visszaállítva a nyolcgólos különbséget. A második félidőben Oguntoye Viktória váltotta Janurik Kingát, aki kiváló indításokkal hozta helyzetbe Ekaterina Kostiukovát és Takács Kittit. (16:25). A találkozó hajrájában Nick Viktória védekezésben kapott szerepett, melyet végül tizenegy góllal, 21:32-re nyertünk meg. Győzelmünkkel történetünk során csapatunk először jutott be a Magyar Kupa legjobb négy csapata közé. 
 
ÉRD Magyar Kupa góllövőlista
Magyarázat: J - Játszott mérkőzés; D - Dobott gól; O - Otthon; I - Idegenben; 2P - Kétperces büntetés
 
 
Az EHF-Kupa küzdelmeiben mindkét nyolcaddöntős mérkőzését az ÉRD Arénában vívta csapatunk. A párharc első találatát ugyan ellenfelünk szerezte, de két szélsőnk, Katarina Krpez és Schatzl Nadine góljaival fordítottunk, és tíz perc után 5:3-ra vezettünk. Janurik Kinga és védőfalunk is rendre megálljt parancsolt a vendég csapat támadásainak, így gyors lerohanásgólokkal növeltük az előnyünket (9:4). Az első félidő hajrájára fordulva is öt találat volt az előnyünk, azonban hibáinkat kihasználva ellenfelünk egy gólra félzárkózott a játékrész végére (14:13). A második játékrész elején egyenlítettek a vendégek, de Kisfaludy Anett góljaival, és Schatzl Nadine értékesített hétméteresével újfent négy góllal vezettünk (19:15). Szvetlana Gridnyeva hétméterest hárított, de hosszas támadások végén felállt fal ellen sem tudtak könnyedén gólt szerezni a Rocasa Gran Canaria játékosai. A mérkőzés hajrájában koncentrált támadójátékkal, és remek védekezéssel nyolcgólost előnyt harcoltunk ki a vasárnapi visszavágóra (30:22).
 
A párharc visszavágóján Pálos-Bognár Barbara találatával szereztünk vezetést. 2:2-t követően Kovács Anna és Klivinyi Kinga emberhátrányban szerzett gólt, és a 10. percig nem is tudtunk nagyobb előnyre szert tenni (6:8). Ezt követően ellenfelünk nyolc percig nem talált Oguntoye Viktória kapujába. Védekezésben, amelyben Nick Viktória is szerepet kapott, labdákat szereztünk, és abból gyors támadásokat vezettünk. Pontos támadásbefejezéseinknek köszönhetően hétgólos előnyre tettünk szert (6:13). Jól működő védőfalunk ellen, és hétméteresből sem tudott ellenfelünknek gólt szerezni, hiszen Szvetlana Gridnyeva két büntetőt is hárított. A félidő hajrájában Schatzl Nadine és Ekaterina Kostiukova is Silvia Navarro kapujába talált, így hétgólos előnnyel vonultunk szünetre (12:19). A második játékrész elején spanyol ellenfelünk öt találatra felzárkózott, de Kovács Anna és Mariama Signaté góljaival, valamint Pálos-Bognár Barbara hétméteresét követően már nyolc találat volt az előnyünk (15:23). Beállóban Mester Nóra, balszélen pedig Takács Kitti kapott szerepet, mindketten gólokkal is hozzájárultak történelmi sikerünkhöz. Szvetlana Gridnyeva pedig újabb védett büntetővel járult hozzá a 31:23-as győzelemhez. Csapatunk így kettős győzelemmel, 61:45-ös gólkülönbséggel jutott be története során először az EHF-Kupa legjobb nyolc csapata közé. A negyeddöntők sorsolására kedden 11 órakor kerül sor Bécsben.
 
ÉRD EHF-Kupa góllövőlista
Magyarázat: J - Játszott mérkőzés; D - Dobott gól; O - Otthon; I - Idegenben; 2P - Kétperces büntetés
 
 
Serdülő csapatunk ugyan egygólos vereséget szenvedett a Kispesti NKK csapatától, de ennek ellenére a tabella harmadik helyén zárta a bajnokság alapszakaszát. U9-es leány csapatunk, az Albertirsa SE-t gólt sem kapva győzte le, és a Váci NKSE ellen is nyert a hétvégén. U11-es lányaink is győzelmet arattak, és őrzik harmadik helyüket a tabellán. U13-as együttesünk a régió döntőjében egy győzelem mellett egy vereséget szenvedett. BP. I. osztályban szereplő együttesünk első tavaszi mérkőzésén egygólos vereséget szenvedett a Postás SE ellen, de így is az előkelő második helyen állnak a tabellán. Gratulálunk!
 
A elmúlt hét ÉRD eredményei
 
2015. február 9. hétfő
 
OSB Leány | Kispesti NKK - ÉRD 19:18 (10:9)
 
 
2015. február 10. kedd
 
Magyar Kupa | Haladás VSE - ÉRD 21:32 (9:17)
 
 
2015. február 14. szombat
 
EHF-Kupa | ÉRD - Rocasa Gran Canaria ACE 30:22 (14:13)
 
 
2015. február 15. vasárnap
 
U9 Leány | Albertirsa SE - ÉRD 0:25 (0:14)
U9 Leány | ÉRD - Váci NKSE 12:10 (7:6)
 
U11 Leány| ÉRD - Szigetszentmiklós NKSE 14:12 (9:4)
 
U13 Leány régió döntő | Tápiószelei SE - ÉRD 28:17 (14:7)
U13 Leány régió döntő | ÉRD - Szigetszentmiklós NKSE 22:18 (9:10)
 
BP. I. o. Női | ÉRD III - Postás SE 23:24 (10:12)
 
EHF-Kupa | Rocasa Gran Canaria ACE - ÉRD 23:31 (12:19)
                
 
 
 
HAJRÁ ÉRD!
 
 
Junior csapatunk remek első tíz percének köszönhetően 36:25-ös győzelmet aratott a DVSC-TVP-AQUATICUM csapata felett.
 
Remekül kezdte junior csapatunk a találkozót, hiszen Csőregi Bettina és Nick Viktória góljait követően még hétméteresből betalált ellenfelünk, de ezt hat érdi találat követett. Remekül védekeztünk, aminek köszönhetően labdákat szereztünk, és Takács Kitti indításgóljaival a 10. percben 8:1-re vezettünk. Győri Barbara hétméterest hárított, majd az első akciógóljukat szerezték meg a vendégek a 11. percben (8:2). Szabó Laura ellenben biztos kézzel értékesítette a hétmétereseket, míg Nick Viktória átlövésekből volt eredményes. A szünetbeli 22:11-es vezetésünket a második játékrész elején tovább tudtuk növelni. A 36. percben tizenhat találat volt az előnyünk (28:12). Ezt követően ellenfelünk ugyan közelebb tudott zárkózni, de a félidőben kialakult tizenegy gólos különbség a mérkőzés végére is megmaradt a két csapat között (36:25). Gratulálunk lányainknak!
 
 
 
 
 
 
Bár különböző korosztályokkal foglalkoznak, amikor csak lehet közösen is dolgozik Kisgergely Csilla és Kemény Andrea, akik a legkisebbek szakmai munkájáért felelnek.
 
Hogy is van ez nálatok, ki van kivel?
Kemény Andrea: Nálam vannak a 2000-2001 között született gyerekek, azaz a nagyobbak, hiszen Csilla a 2002-2007-os születésűekkel foglalkozik. Míg mi már 2-es méretű rendes kézilabdával edzünk és játszunk, addig a kisebbeknél változó a labda mérete és minősége - a legkisebbek szivacskézilabdáznak 8-9 éves korig, majd 9-10 éves kortól egy évet '0'-ás bőrlabdáznak, majd két évet egyes labdáznak, utána már női felnőtt méretű 2-es labdáznak.
 
Mégis a legtöbbször mindketten ott vagytok a meccseken?
Kisgergely Csilla: Igen, amikor tehetjük, akkor együtt megyünk a gyerekek versenyeire. Dolgoztam korábban azokkal a gyerekekkel, akik most Andihoz kerültek, úgyhogy nem vagyunk ismeretlenek egymás számára. A jövőre nézve mind a gyerekek, mind az edzők szempontjából hasznos, ha ismerik egymást!
 
Hogyan kell elképzelni ezekben a korosztályokban a versenyeztetést?
KA: Nem egyszerű. Teremhiány és költségcsökkentés, ez jellemző mindenütt. Éppen ezért a szövetség igyekszik egy játéknapra sok mérkőzést szervezni több csapattal, ami viszont nem csak óriási fizikai megterhelés a fiataloknak, fejben is rendkívűl fárasztó. Sajnos ebben a 'bajnokságban' nincs rendszeresség, ami a gyerekek szempontjából megítélésünk szerint nem szerencsés.
 
Hogyan alakultak az edzéslehetőségeitek, milyen változások történtek?
KCS: Sokat javultak a lehetőségek a Sportcsarnok megnyitásával. Felszabadult a Batthyány Tornacsarnok, így ettől az évtől kezdve az idősebbek heti négyszer teljes pályán tudnak edzeni. Nálam össze vannak vonva a korosztályok, két korcsoporttal együtt dolgozom egy edzés időben, így a minimum létszám minden alkalommal 32, ami nem könnyíti meg a dolgom. Kialakításra került a Sportcsarnokban keresztbe két pálya, így ott egy időben két párhuzamos edzést is lehet majd tartani, ez is növeli a lehetséges edzésszámot, a korosztályok szétszedését.
 
 
Akkor tehát létszámhiánnyal nem küzdötök?
KCS: Mivel a Batthyányban vannak az ezdések és az Sportiskola, sokan gondolták, hogy lejönnek 'mozogni' heti két-három alkalommal. Mi viszont nem tömegbázis kialakítására törekszünk ezeken a foglalkozásokon, hanem versenysportra készítünk fel.
 
 
Jó is, hogy említed a tömegbázist. A Suli Kézilabda Utánpótlás Programban rengetegen megismerkednek a környék fiataljai közül a kézilabda sportág alapjaival. Mit jelent ez rátok nézve, mennyire látható, hogy ezek a gyerekek bekapcsolódnak az edzésmunkába?
KA: Idén ez már jóval érezhetőbb volt. Akik tavaly harmadikosok voltak, és úgymond kiöregedtek a programból, számukra ez egy lehetőség volt a folytatásra. Persze sokan ezt iskolai keretek között, más sportág mellett csinálják, de vannak, akik ennek hatására megszeretik a kézilabdát és komolyabban kezdenek érdeklődni iránta.
 
Hogyan lehetne tovább lépni, felvenni a versenyt a legjobbakkal, akár már ezen korosztályoktól kezdődően?
KCS: Nálunk jellemzően a szülők hozzák-viszik még a gyereket az edzésekre, ami természetesen kötöttségekkel jár. Több edzésünk csak úgy lehetne, ha még szorosabban együtt tudnánk működni az oktatási intézményekkel, és ki tudnánk alakítani az antenna klub rendszert, ami az iskolákban saját 'fiók klubokat' jelentene, de ez szerepel is a klub hosszútávú elképzeléseiben, reméljük mielőbb fel tudjuk majd építeni.
 
 

Támogatóink

Médiapartnereink